fredag 13 april 2012

Sticklingo som kan vara bra att känna till

UFO – UnFinished Object; en ännu inte färdig stickning/virkning som mest ligger och samlar damm och skapar dåligt samvete. Ofta en utmärkt grogrund för mal och pälsängrar. För många UFO´s kan ge upphov till svår ångest, sömnstörningar och behov av professionell saneringsfirma.

WIP – Work In Progress; pågående stick-eller virkprojekt, ofta följt av akut förvirring då de tenderar att föröka sig exponentiellt.
OTN – On The Needles; i princip samma sak som WIP.
OTH – On The Hooks; även detta samma sak som WIP.
FO – Finished Object; en färdig stickning eller virkning. En viktig, men sällsynt företeelse som i bästa fall leder till vilda glädjedanser, i sämsta fall till förtvivlan och förlorad själsfrid. Ett tveksamt FO kan i sin tur leda till:
FROG/ging - att repa upp ett mindre lyckat arbete.
KIP – Knitting In Public; en allt vanligare syn: personer med lätt vanvett i blicken som stickar frenetiskt i allmän åsyn, på parkbänkar, restauranger, bussar, offentliga toaletter…
CIP – Crocheting In Public; som ovan, men gäller offentligt virkande.
STASH – okänt antal kilo garn som sakta breder ut sig i hemmet i fåfäng väntan på att användas. Om din stash börjar att  röra på sig kan det bero på att a) barnen alternativt husdjuren har försvunnit, när vet man inte riktigt, eller b) som ovan har blivit en malhärd.
LYS –  Local Yarn Store/Supplier; din lokala garndealare, som numera får något lätt uppgivet över sig när du glad i hågen trippar in för tredje gången på två dagar, ute på en:
SEX – Stash Enhancement (e)Xpedition; en liten shoppingrunda för att fylla på det aldrig tillräckligt stora garnförrådet. Numera oftast det enda sociala inslaget i ditt liv – tag därför tillfället i akt och prata gärna högt och oavbrutet med den stackars LYS innehavaren (LYSO) och andra kunder.
YAS – Yarn Acquistion Syndrome; tvångsmässigt beteende, förödande för ekonomin samt nära och kära: ett ständigt behov av att öka på sin stash.
SABLE – Stash Acquistion Beyond Life Expectancy; att ha mer garn än vad som beräknas gå åt under en livstid –  något som kan drabba den bästa, men som aldrig drabbar just dig, eftersom det alltid behövs mer garn, för säkerhets skull. Tveka inte att slänga ut möblemang och arvegods om mer utrymme krävs.
SSS – Second Sock Syndrome; vad som inträffar när den första strumpan är stickad: ett starkt motstånd att sticka den andra ger sig till känna. Detta leder allt som oftast till ännu ett UFO i garderoben.
MUGGLE/mugglare - en icke-stickare, men inte nödvändigtvis någon man behöver vara rädd för. Närma dig dock med viss försiktighet.
KAL – KnitAlong; många (en del skulle säga alltför många) stickare som samtidigt arbetar på ett likadant projekt.
CAL – CrochetAlong; som ovan men här har man bytt ut sitt vapen från stickor till virknålar.
TINK - KNIT baklänges; att repa upp för att rätta till ett misstag, eller i allvarliga fall hela arbetet ( då samma sak som FROG).
STARTITIS – svårartad, obotlig åkomma; att tvångsmässigt påbörja ett mycket stort antal projekt samtidigt, och alltid innan de andra är avslutade.
TOAD – Trashed Project Abandoned in Disgust; ett project så till den milda grad misslyckat att du hellre kastar hela helsiket än att någonsin behöva se det igen. Något varje stickare förr eller senare råkar ut för. Besläktat med:
PIGS – Projects In Grocery Sacks; de oräkneliga projekt som är spridda över hemmet i mer eller mindre trasiga plastpåsar. Oftast UFO´s.
FUGLY – Freaking Ugly; en stickning/virkning så ful att du inte ens vill bli sedd död i det färdiga plagget. En tumregel är att aldrig kännas vid resultatet: “Va, jag? Nej, nej, den här hittade jag i grovsoprummet…”
YARN BARF – ett resultat av att försöka hitta början av garnet inuti ett nystan och vad som då kommer ut istället: en stor, rörig härva som har varken början eller slut.
MUPPET (eller “dead muppet”) – oftast ett akrylgarn som resulterar i glänsande, fuskpälsliknande och håriga kreationer. Inte att rekommendera.
PLARN – Plastic Yarn; garn, oftast egenskapat, av gamla plastpåsar. Utmärkt för stickning i duschen.
Källa: Stickskolan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...